Have a question?
Message sent Close

ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ

Το Σαράντα

Μια σκονισμένη φωτογραφία σε μια γωνιά του Αρχηγείου του Συστήματος μας θυμίζει την ηλικία του συστήματος μας. Η Εντολή Διοικήσεως του πρώτου Αρχηγού Συστήματος φέρει την ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 1952. Αυτή είναι και η επίσημη καταγραφή γεννήσεως του Συστήματος μας, γιατί κατόπιν έρευνας ανακαλύψαμε ότι η ιστορία μας αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, κάπου στη σημερινή οδό Θεμιστοκλή Δέρβη, με ιδρυτές τον πρώην Διευθυντή του Παγκύπριου Λυκείου Οικονομικών Λευκωσίας, κο. Κυριάκο Νεοκλέους και τον αείμνηστο Αρχηγό Συστήματος Αριστείδη Ιωαννίδη.
Έκτοτε, το Σύστημα μας λειτουργεί χωρίς καμία διακοπή, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, με ζωντανή παρουσία όποτε και όπου το καθήκον το καλεί. Όλοι μας οι Αρχηγοί και Συνεργάτες έχουν συνεισφέρει στο χτίσιμο ενός υπέροχου Συστήματος, το οποίο σήμερα είναι το πιό ενεργό Σύστημα της επαρχίας μας. Είναι το καθήκον και υποχρέωση μας να αφιερώσουμε αυτή τη σελίδα σε όλους τους Αρχηγούς μας.

Η Ιστορία Μας

Η Ιστορία του συστήματος μας, όπως την έχουμε καταγράψει μέσα απο τις πέντε και κάτι δεκαετίες της λειτουργίας μας.

Ιδρυτής του Συστήματος είναι ο κος Κυριάκος Νεοκλέους, διευθυντής του Παγκυπρίου Οικονομικού Λυκείου. Σαν ημερομηνία ιδρύσεως θεωρούμε την 5 η Νοεμβρίου 1952, σύμφωνα με την πρώτη Εντολή διοίκησης που βρίσκουμε στο όνομα του Πρώτου Αρχηγού αείμνηστου Στύνου Αντωνιάδη.Περισσότερα γραπτά δεδομένα για την 1η δεκαετία είναι δύσκολο να βρούμε λαμβανομένων υπόψιν των τότε δεδομένων.

Με την έναρξη της 2ης δεκαετίας για το Σύστημά μας θα ξεσπάσει και η Τουρκοκυπριακή ανταρσία του ΄63. Τα μέλη μας, Βαθμοφόροι, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές βρίσκονται στο πλευρό των στρατευμένων μας και προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Την ίδια χρονιά θα δημιουργηθεί και η Αγέλη μας που στεγάζεται προσωρινά στο Δημοτικό Σχολείο Εγκωμης.

Το 1965 το Σύστημα θα ενταχθεί στην Τοπική Εφορεία Λήδρας με Τοπικό Εφορο τον αείμνηστο Χρ.Καλλίδη. Μας παραχωρείται ως Εστία μια αίθουσα του Οικονομικού Λυκείου.

Με την αναδιοργάνωση της ΕΕ Λευκωσίας δημιουργείται το 1969 Τοπική Εφορεία Κύκκου που περιλαμβάνει το Σύστημά μας καθώς και το 75ο και 254ο. Την ίδια χρονιά θα πραγματοποιήσουμε κοινή κατασκήνωση με το 75ο στον Πρωταρά.

Την επόμενη χρονιά, 1970 θα δημιουργηθεί στο Σύστημα 2 η Κοινότητα Ανιχνευτών /Αεροπροσκόπων, το σημαιάκι της οποίας εξακολουθεί να κοσμεί μέχρι και σήμερα την Κοινότητά μας. Επί σης θα επαναλάβουμε την κοινή κατασκήνωση με το 75ο στον Πρωταρά.

Το 1972 θα προσφέρει το Σύστημά μας αρκετούς βαθμοφόρους και πολύτιμη βοήθεια στην επαναλειτουργία του 91ου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργικότητα του 40ού.

Η 3 η δεκαετία μπαίνει με πολλές δυσκολίες για το Σύστημά μας το οποίο υπολειτουργεί. Εν τούτοις θα κερδίσει τον διαγωνισμό επιλέκτων Ενωμοτιών της Τοπικής Εφορείας Λήδρας και θα πάρει την 3η θέση στον Επαρχιακό και την 6η στον Παγκύπριο. Επίσης θα πραγματοποιηθεί καλοκαιρινή κατασκήνωση στο Διόριος.

Την επόμενη χρονιά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 τα μέλη μας πιστά στην Υπόσχεσή τους και το Προσκοπικό Ρητό είναι πάντα κοντά στον Ερυθρό Σταυρό, στην Υπηρεσία Μέριμνας, στη διανομή ταχυδρομείου, στο συσσίτιο, στο στήσιμο αντισκήνων. Ομως πέραν από την σκληρή μοίρα που κτύπησε την Κύπρο μας, και το Σύστημα θα θρηνήσει τον χαμό του Αρχηγού του Χριστάκη Ιακωβίδη. Το σύστημα θα αναλάβει ο Τάσος Αναστασίου ενώ με τη διάλυση της Τοπικής Κύκκου θα ενταχθούμε και πάλι στην Τοπική Λήδρας.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια περνούν με το Σύστημά μας να κερδίζει τους διάφορους Διαγωνισμούς Επιλέκτων εδραιώνοντας την παρουσία του στον Προσκοπισμό της Κύπρου. Το 1976 θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια ο Αριστείδης Ιωαννίδης εκ των κυριοτέρων συμπαραστατών του Ιδρυτή μας στην προσπάθειά του για την σύσταση του 40ού, ο οποίος διετέλεσε και ΑΣ την περίοδο 1955 58.

Το 1978 μας παραχωρείται από την Ιερά Μονή Κύκκου γη για ανέγερση Εστίας πίσω από το Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο. Δημιουργείται 2 η Αγέλη, ενώ η επίλεκτη ενωμοτία των Χελιδονιών μας συνεχίζει να κερδίζει διαγωνισμούς, γεγονός που μιμούνται και οι Ανιχνευτές μας.

Το 1979 αναλαμβάνει την Αρχηγία ο Χριστάκης Χριστοδούλου. Κατακυρώνεται η προσφορά για το κτίσιμο της Εστίας και γίνονται τα εγκαίνια από τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Την επόμενη χρονιά, το 1980, θα διαλυθεί η 2η Αγέλη λόγω ελλείψεως βαθμοφόρων ενώ η Επιτροπή δραστηριοποιείται για νέα Εστία λόγω των πρακτικών προβλημάτων που παρουσιάζονται. Εν τω μεταξύ η Επίλεκτος Ενωμοτία των Χελιδονιών συνεχίζει το βιολί της. Την ίδια χρονιά φιλοξενούμε το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Φαλήρου.

Το 1981, τα Χελιδόνια θα πετάξουν στην 1η Θέση σε Παγκύπριο πλέον επίπεδο. Η κατασκήνωσή μας θα γίνει στην Τίμη και θα φιλοξενήσουμε το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Ρόδου.

Το 1982 η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στα Λούματα των Αετών, ενώ την ίδια χρονιά θα διοργανωθεί μεγάλη Προσκοπική Εκθεση στο Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο.

Η 4 η δεκαετία θα αρχίσει με την (συνηθισμένη πλέον) 1η θέση των Χελιδονιών και την 3η του Ομίλου Χρ. Ιακωβίδη. Προχωρούμε στο κτίσιμο λυόμενης νέας Εστίας, ενώ και ο εορτασμός των 30 χρονων θα συνδυαστεί με σύναξη των Παλαιών Προσκόπων.

Το 1984 θα αναλάβει το Σύστημα ο Κώστας Αναστασίου ενώ ο αδ.Χριστάκης Χριστοδούλου αναλαμβάνει την Το πική Εφορεία Λήδρας. Οι επιτυχίες στον Διαγωνισμό επιλέκτων συνεχίζονται ενώ και η καλοκαιρινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στο Μαρί. Μια 4 μελής αντιπροσωπεία του Συστήματος θα λάβει μέρος στη διεθνή κατασκήνωση Essex.

To 1985 έχουμε τη συμμετοχή αλλά και σημαντική βοήθεια στην οργάνωση του Τζαμπορέττο «Φιλία 1985» και την έκδοση του περιοδικού του Συστήματος «Προσκοπική Ζωή ».

Ο επόμενος χρόνος, το 1986,χαρακτηρίζεται κυρίως με τα προβλήματα της Εστίας και το γεγονός ότι ο χώρος έχει πουληθεί. Ετσι η ανάγκη για μετακίνηση είναι άμεση.

Συνεχίζονται το 1987 οι επιτυχίες σε Επαρχιακό και Παγκύπριο επίπεδο της Ενωμοτίας των Χελιδονιών. Η καλοκαιρινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στο Μαρί, ενώ θα συμμετάσχουμε με 4 Προσκόπους στην Κατασκήνωση «Κομοτηνή 1987».

Και το 1988 θα κερδίσει η Ενωμοτία των Χελιδονιών. Στο Παγκόσμιο Τζάμπορυ της Αυστραλίας το Σύστημά μας θα εκπροσωπηθεί από 2 μέλη του ενώ 1 μέλος μας θα λάβει μέρος στη Διεθνή κατασκήνωση στην Ολλανδία. Βαθμοφόροι του Συστήματός μας θα συγγράψουν τα βιβλία Σκαπανικής και Το πογραφίας που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα στις αντίστοιχες ειδικές σχολές.

Το 1989 θα γίνει η μετακόμιση του Συστήματος σε νέο χώρο που παραχωρείται ευγενώς από την Ιερά Μονή Κύκκου. Επίσης το Σύστημα θα πάρει τη σημερινή του ονομασία, ως 40ον Σύστημα Προσκόπων Εγκωμης. Φιλοξενούμε το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγίου.

Την επόμενη χρονιά 1990, αναλαμβάνει σαν ΑΣ ο Γιώργος Τσιάκκας, ενώ ο μέχρι τότε ΑΣ Κώστας Αναστασίου αναλαμβάνει την Εφορεία Κλάδου Προσκόπων της ΕΕ Λευκωσίας. Βοήθεια από βαθμοφόρους μας στην έκδοση βοηθήματος του ΣΠΚ για την προστασία του Περιβάλλοντος. Επίσης βαθμοφόρος μας θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το ίδιο θέμα. Η καλοκαιρινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στα Πλατάνια.

Στα 1991 συμμετέχουν 7 μέλη μας στην Κυπριακή αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Τζάμπορυ της Κορέας. Κτίζεται η αποθήκη στον χώρο του συστήματος.

Το 1992 αρχίζει η μηχανογράφηση του Συστήματος, η καλοκαιρινή κατασκήνωση πραγματοποιείται στα Χανδριά ενώ στους εορτασμούς για τα 40 χρονα τιμούνται όλοι όσοι πρόσφεραν στο Σύστημα.

Η 5η δεκαετία αρχίζει και πάλι με επιτυχία σε επαρχιακό διαγωνισμό επιλέκτων ενωμοτιών. Προμηθευόμαστε φορητούς ασυρμάτους για τις ανάγκες του συστήματος και πραγματοποιούμε την κατασκήνωσή μας και πάλι στο χωριό των Χανδριών.

Το 1994 έχουμε και πάλι επιτυχία σε επαρχιακό διαγωνισμό. Συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία στο Πανευρωπαϊκό Τζάμπορυ στην Ολλανδία και φιλοξενούμε το 1ο Σύστημα Ιαλυσού Ρόδου.Η επόμενη χρονιά είναι σημαδιακή αφού σηματοδοτεί την πρώτη δράση εκτός Κύπρου. Ετσι το 1995 θα έχουμε την καλοκαιρινή μας κατασκήνωση στην Ρόδο ως φιλοξενούμενοι του 1ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Ιαλυσού.

Πέραν αυτού θα ανακαινιστούν οι εγκαταστάσεις του Συστήματος ενώ και ισχυρή αντιπροσωπεία από την Κοινότητά μας θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορυ της Ολλανδίας. Με το τέλος της χρονιάς θα αναλάβει το Σύστημα και πάλι ο μέχρι τότε Βοηθός Επαρχιακός Εφορος αδ. Χριστάκης Χριστοδούλου.

Το 1996 συνεχίζεται η επιτυχία των Χελιδονιών σε άλλο ένα επαρχιακό διαγωνισμό. Η κατασκήνωση μας θα γίνει στα Μανδριά της Πάφου ενώ θα ανακαινιστεί η Εστία της Ομάδας Προσκόπων.

Με τη νέα χρονιά 1997 θα σπάσει το κατεστημένο της ανδροκρατίας στο Σύστημα. Ετσι και το 40 ο θα δεχθεί στις τάξεις του τις πρώτες κοπέλες προσκόπους. Νέα κατασκήνωση εκτός Κύπρου αυτή τη φορά στο Αίγιο ως φιλοξενούμενοι του 2 ου Συστήματος Ν /Προσκόπων Αιγίου. Με το τέλος της χρονιάς ο αδ. Χριστάκης Χριστοδούλου αναλαμβάνει καθήκοντα Επαρχιακού Εφόρου Λευκωσίας και την Αρχηγία του Συστήματος αναλαμβάνει ο μέχρι τότε ΑΟΠ Κυριάκος Γεωργιάδης.

Το 1998 αρχίζει τη λειτουργία της η τριμηνιαία εφημερίδα του Συστήματος «Η Φωνή του 40». Καθιερώνουμε την καλοκαιρινή μας γιορτή αποχαιρετισμού των στρατευσίμων μελών μας, κερδίζουμε τις 3 πρώτες θέσεις σε Παιχνίδι Πόλεως που διοργανώνει η Τοπική Εφορεία επ ΄ ευκαιρία της Ημέρας Σκέψεως και πραγματοποιούμε την κατασκήνωσή μας στα Λαγουδερά.

Κατά το 1999 θα συνεχίσει και πάλι η Ενωμοτία των Χελιδονιών να κερδίζει την 1 η θέση στον Επαρχιακό Διαγωνισμό (έχοντας στις τάξεις της και κοπέλα για πρώτη φυσικά φορά ) ενώ ενισχύουμε το σύστημα με νέο Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Η καλοκαιρινή μας κατασκήνωση για μεν την Αγέλη θα πραγματοποιηθεί στα Πλατάνια ενώ για την Ομάδα και Κοινότητα από κοινού με το 82 ο και 107 ο στα Λούματα των Αετών.

Το 2000 θα μας βρει στην προσπάθεια να συμβαδίσουμε με τα δεδομένα της εποχής. Ετσι γίνεται η πρώτη προσπάθεια για ιστοσελίδα του συστήματος. Λαμβάνουμε μέρος με επιτυχία στο Επαθλο Θρησκείας που καθιερώνει η επαρχία. Το καλοκαίρι θα μας βρει στα Μανδριά της Πάφου και πάλι.

Στόχος του 2001 είναι μια νέα δράση εξωτερικού. Ετσι μετά από επαφές μέσω του Οργανισμού Νεολαίας πραγματοποιούμε την κατασκήνωσή μας στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης ως φιλοξενούμενοι του 6 ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμπελοκήπων.

Τέλος το 2002 δεν μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στα 50 χρονα του 40ού Συστήματος Προσκόπων Εγκωμης. Με την έναρξη της χρονιάς και τα καθιερωμένα γενέθλια του Συστήματος στις 5 Νοεμβρίου, την έκδοση επετειακού σήματος, τη δημιουργία του ύμνου των 50 χρονων, την έκθεση φωτογραφίας και άλλου υλικού, τη γιορτή για το νέο έτος, την αιμοδοσία, τη συνεστίαση, την καλοκαιρινή γιορτή, την κατασκήνωση με τη συμμετοχή παλαιών μελών, την κυκλοφορία αναμνηστικών ειδών, τη σήμανση μέσω ταχυδρομείου της αλληλογραφίας στις 22/2 -Ημέρα Σκέψης- αλλά κυρίως με την έκδοση του παρόντος Λευκώματος και της γιορτής αφιερωμένης σ΄όλα τα μέλη μας τιμούμε αυτή τούτη την ιστορία και την προσφορά του μοναδικού 40ού Συστήματος Προσκόπων Εγκωμης.

Διαγωνισμοί Επιλέκτων Ενωμοτιών

1973

1η Θέση, Ενωμοτία Τίγρεων – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Τ.Ε. Λήδρας

3η Θέση, Ενωμοτία Τίγρεων – Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε. Λευκωσίας

1975

1η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ομίλων Τ.Ε. Λήδρας

2η Θέση, Ενωμοτία Λέοντων – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Τ.Ε. Λήδρας

1976

1η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ομίλων Τ.Ε. Λήδρας

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Τ.Ε. Λήδρας

1978

1η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ομίλων Τ.Ε. Λήδρας

1η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ομίλων Ε.Ε.Λευκωσίας

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – Τοπικός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Τ.Ε. Λήδρας

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε.Λευκωσίας

1980

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε.Λευκωσίας

1981

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 10ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Γ.Ε

1982

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 12ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών και Ομίλων Ε.Ε. Λευκωσίας

3η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – 12ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών και Ομίλων Ε.Ε. Λευκωσίας

1984

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 13ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Γ.Ε

1986

2η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 14ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Γ.Ε

1987

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 15ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε. Λευκωσίας

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 11ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Γ.Ε.

1η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ομίλων Ε.Ε.Λευκωσίας

1988

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 16ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε. Λευκωσίας

2η Θέση, Όμιλος Γρηγόρη Αυξεντίου – Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ομίλων Ε.Ε.Λευκωσίας

1994

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 17ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε.

1996

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 18ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε.

1999

1η Θέση, Ενωμοτία Χελιδονιών – 20ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε.

2016

Χρυσή Πλακέτα, Ενωμοτία Χελιδονιών – 29ος Επαρχιακός Διαγωνισμός Επιλέκτων Ενωμοτιών Ε.Ε.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).