Βοηθήματα


 

Διακριτικά Δ.Δ. Προσανατολισμός Πυξίδα Χάρτες Ταχύ Οδοιπορικό

Διακριτικά Διακριτικού Δάσους

Μέχρι το 1921 το μαντίλι είχε απλά κόμπους στις άκρες του. Σ’εκείνη την εποχή χρησιμοποιείτο ένα υφασμάτινο μαντίλι το οποίο γλιστρούσε προς τα πάνω και εφαρμοζόταν για να στερεωθεί το μαντίλι. Μέχρι τώρα η ονομασία “woggle” (κρίκος) παραμένει. Η ονομασία εφευρέθηκε από τον Φράνσις Γκίντνεϊ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αρχηγός Κατασκήνωσης του Πάρκου Γκίλγουελ.

Ο δερμάτινος κρίκος δημιουργήθηκε στην Αρχική Σχολή για το Ξύλινο Διάσημο (το διακριτικό που φέρουν στις στολές τους οι Βαθμοφόροι που πέρασαν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους.) Μια αναπαράσταση ήταν το άναμμα φωτιάς μέσω τριβής, χρησιμοποιώντας ένα τόξο φτιαγμένο από μια δερμάτινη λουρίδα. Η λουρίδα αυτή είχε αρκετό μάκρος ούτως ώστε να μπορεί να φτιαχτεί ο κρίκος, ο οποίος παρείχε ένα πρακτικό τρόπο στερέωσης της λουρίδας.

Μαντήλι του Γκίλγουελ

mantiliDD

 

Το μαντίλι του Γκίλγουελ έχει το χρώμα της πρώτης ομάδας του Πάρκου Γκίλγουελ, της οποίας ο Μπέηντεν Πάουελ είναι ο διαρκής Αρχηγός Ομάδας.

gilwell-badge

Το μαντίλι υφαμένο και στην κάθε του πλευρά υπάρχει ένα μικρό μπάλωμα του ταρτάν ΜακΚλάρεν, για να αναγνωρίζεται η χειρονομία του κου Ου. ντεΜπουά ΜακΚλάρεν ο οποίος αγόρασε και στη συνέχεια δώρισε το κτήμα που έπειτα θα γινόταν το Πάρκο Γκίλγουελ. Το υλικό μέσα στο μαντίλι είναι ένα καταχωρημένο ύφασμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Xilakia

Το 1887, ο Μπέηντεν Πάουελ είχε σταλεί στην Νότια Αφρική, τον καιρό της εξέγερσης των Ζουλού. Οι Ζουλού είχαν ηγέτη τους, τον Αρχηγό Ντινιζουλού.

Σε ειδικές περιστάσεις της φυλής,  ο Ντινιζουλού φορούσε ένα περιδέραιο 3-3.60 μέτρων σε μήκος και φτιαγμένο από χιλιάδες χάντρες διάφορων μεγεθών. Το περιδέραιο θεωρείτο από τους Ζουλού να είναι ιερό κι έτσι προστατευόταν πολύ. Μετά την καταστολή της εξέγερσης, ο Μπέηντεν Πάουελ βρήκε σε ένα χωριό ένα περιδέραιο, το οποίο, με βάση μια περιγραφή, ήταν το περιδέραιο του Ντινιζουλού. Ο Μπέηντεν Πάουελ το κράτησε.

Με την ολοκλήρωση της Σχολής των πρώτων Προσκοπικών Αρχηγών, που έγινε στο Πάρκο Γκίλγουελ το 1919, ο Μπέηντεν Πάουελ  αποφάσισε ότι ένα αναμνηστικό θα έπρεπε να δοθεί σε κάθε πρόσκοπο που ολοκλήρωσε επιτυχώς τη Σχολή. Επέλεξε να δώσει σε κάθε μέλος , δυο χάντρες από το περιδέραιο του Ντινιζουλού. Η αρχική του πρόθεση προφανώς ήταν ότι οι χάντρες θα φοριούνταν στο καπέλο, αλλά την τελευταία στιγμή έδωσε οδηγίες στα μέλη να προμηθευτούν με δερμάτινες λουρίδες, να εφαρμόσουν πάνω τις χάντρες και να το φοράνε γύρω από το λαιμό τους.

 

 

 

Διακριτικά Δ.Δ. Προσανατολισμός Πυξίδα Χάρτες Ταχύ Οδοιπορικό

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

m10xΠροσανατολισμός είναι η εργασία με την οποία καθορίζουμε τη θέση του Βορρά, και με βάση αυτό, τη θέση καθενός από τα υπόλοιπα σημεία του ορίζοντα.

Μας βοηθά να ακολουθούμε μια πορεία σε άγνωστη για μας περιοχή, χρησιμοποιώντας δύο βασικά όργανα:Ένα Χάρτη και    μια Πυξίδα.

Η εργασία αυτή είναι χρήσιμη και απαραίτητη για την τοπογράφηση που θέλουμε να κάνουμε διότι μας επιτρέπει:

α) Να καθορίσουμε ένα σημείο του εδάφους σε σχέση προς ένα άλλο γνωστό ή σταθερό σημείο.

β) Να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση την οποία επιθυμούμε, σύμφωνα με το χάρτη μας χωρίς να φοβούμαστε ότι θα παραπλανηθούμε.

ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ

Το ανεμολόγιο είναι μια πλάκα, χάρτινη τις πιο πολλές φορές. Η περιφέρεια του ανεμολογίου αποτελεί κύκλο και είναι μοιρασμένη σε 360° μοίρες. Οι 360°μοίρες διαιρούνται σε 4 ισα μέρη και το κάθε ένα περιλαμβάνει 90°μοιρες . Το μηδέν (0°) του ανεμολογίου που συμπίπτει με τις 360° μοίρες σημειώνεται με ένα ιδιαίτερο σημείο π.χ. με ένα τρίφυλλο ή βέλος ή άστρο και λέγεται Βορράς (Τραμουντάνα). Το σημείο του ανεμολογίου που βρίσκεται αντίθετα του Βορρά(δηλ. στις 180ΰμοίρες) λέγεται Νότος (Οστρια) . Όταν βλέπουμε την πυξίδα και έχουμε απέναντι μας το βορρά, δεξιά μας, ακριβώς στο μέσο μεταξύ Β και Ν είναι χαραγμένη μια άλλη γραμμή (στις 90° μοίρες) που λέγεται Απηλιότης (Λεβάντες). Απέναντι του Απηλιοτη είναι μια άλλη γραμμή (στις 270° μοίρες) που λέγεται Ζέφυρος (Πονέντες).

anemologio

Αυτές είναι οι 4 κυριότερες γραμμές του ανεμολογίου ή καλύτερα οι 4 κύριοι καιροί, διότι με βάση το ανεμολόγιο χαρακτηρίζουμε τη διεύθυνση των ανέμων.

βοριάς και τραμουντάνα: βόρειος
γραίγος:βορειοανατολικός
λεβάντες και απηλιώτης: ανατολικός
ευραπηλιώτης και σιροκολεβάντες: μεταξύ ανατολικού και νοτιοανατολικού
σιρόκος: νοτιοανατολικός
νοτιάς και όστρια: νότιος
γαρμπής και λίβας: νοτιοδυτικός
πουνέντες και ζέφυρος: δυτικός
μαΐστρος και σκίρων: βορειοδυτικός
μαϊστροτραμουντάνα: μεταξύ βόρειου και βορειοδυτικού

Υποδιαίρεση των πιο πάνω είναι:

 • ΒΑ 45° Μέσης ή Γραίγος
 • ΝΑ 135° Εύρος ή Σιρόκος
 • ΝΔ 225° Λίβας ή Γαρμπής
 • ΒΔ 315° Σκύρων ή Μαΐστρος

Άλλες ενδιάμεσες υποδιαιρέσεις είναι:

 • Μεσοβορράς (Γραιγοτραμουντάνα) 22°30′
 • Μεσαπηλιότης (Γραικολεβαντες) 67°30′
 • Ευραπηλιότης (Σιροκολεβάντες) 112°30′
 • Ευρονότος (Οστριασιρόκος) 157°30′
 • Λιβονότος (Οστριαγάρμπης) 202°3′
 • Λιβοζέφυρος (Πονεντογάρμπης) 247° 30′
 • Σκιρωνοζέφυρος (Πονεντομαίστρος) 290° 30′
 • Σκιρωνοβορράς(Μαϊστροτραμουντάνα) 337°30′

Αζιμούθιο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ

Βάζουμε το Δείκτη κατεύθυνσης της πυξίδας μας να δείχνει προς το σημείο που θέλουμε να καθορίσουμε τη θέση του.
Γυρίζουμε το Ανεμολόγιο της Πυξίδας ώστε η Μαγνητική Βελόνα να συμπέσει με το Ν (Βορρά) του Ανεμολογίου. Διαβάζουμε πάνω στο Ανεμολόγιο την ένδειξη που μας δίνει η βάση του Δείκτη Κατεύθυνσης. Η ενδειξη αυτή σε μοίρες λέγεται ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ και ορίζει πόσες μοίρες απέχει το σημείο που διαλέγουμε από το Βορρά και τη Γραμμή Σκόπευσης.

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ

Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να πάρεις κατεύθυνση με αζιμουθιο 60° μοίρες. Κράτησε καλά την Πυξίδα στα χέρια σου οριζόντια, έτσι που η μαγνητική βελόνα να μπορεί να κινείται ελεύθερα. Γύρισε το Ανεμολόγιο της πυξίδας σου ώστε η βάση του Δείκτη να δείχνει 60° μοίρες. Ακολούθως γύρισε ολόκληρο το σώμα σου μαζί με την πυξίδα μέχρις ότου η μαγνητική βελόνα να πέσει με το Ν (Βορρά) του Ανεμολογίου. Η κατεύθυνση που δείχνει ο Δείκτης είναι η πορεία που θα ακολουθήσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

Κοίταξε κατευθείαν μπροστά σου (όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο) προς την κατεύθυνση που δείχνει το βέλος κατεύθυνσης της πυξίδας σου. Διάλεξε ένα σταθερό σημείο που βρίσκεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση και άρχισε να περπατάς προς αυτό. ’Οταν φτάσεις εκεί, ξαναβρές την πορεία σου 60* μοίρες όπως έκανες πιο πριν, βρες άλλο σταθερό σημείο στην προέκταση της κατεύθυνσης που βρήκες και περπάτα προς αυτό. Συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο ορίζοντας κάθε φορά νέα σταθερά σημεία μέχρις ότου καλύψεις την απόσταση που σου ορίσανε.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΖΙΜΟΥΘΙΑ ΕΙΝΑΙ

ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ

360° ή Βορράς Ν NORTH
90° Ανατολή Ε ΕΑSΤ
180° Νότος S SOUTH
270° Δύση W WEST

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ

45° Βορειοανατολικά ΒΑ-ΝΕ
135° Νοτιοανατολικά ΝΑ-SΕ
225° Νοτιοδυτικά ΝΔ-SW
315° Βορειοδυτικά ΒΔ-ΝW

 

 

Διακριτικά Δ.Δ. Προσανατολισμός Πυξίδα Χάρτες Ταχύ Οδοιπορικό

Πυξίδα

pixida-declinationΘα ξέρετε βέβαια ότι η γή είναι ένας τεράστιος μαγνήτης, ο οποίος έλκει την μαγνητική βελόνα της πυξίδας και την φέρνει πάντοτε να δείχνει προς τον Βορρά. Ο Βορράς όμως αυτός δεν συμπίπτει με τον Βόρειο Πόλο (πραγματικό βορρά) αλλά με ένα άλλο Βορρά, τον Μαγνητικό. Ο Μαγνητικός βορράς βρίσκεται 1000 μίλια νοτιά του πραγματικού βορρά στο νησί Μπάθουρστ στο Αρκτικά Ωκεανό.

Απόκληση χάρτηΗ διαφορά του Μαγνητικού βορρά από τον πραγματικά λέγεται Απόκλιση και οφείλεχαι στο οτι ο μαγνητισμός της γης δεν ακολουθεί τελείως τον άξονα της περιστροφής της.

Η απόκλιση διαφέρει απά τόπο σε τόπο και κάθε χάρτης αναφέρει τη διαφορά αυτή. Η απόκλιση διαφοροποιείται με τα χρόνια γι’ αυτό και κάθε χάρτης που αναφέρει την απόκλιση, ορίζει και το χρόνο που έγινε η μέτρηση.

Είδη Πυξίδων

Υπάρχουν δύο βασικά είδη πυξίδων:

Πυξίδες με σταθερό ανεμολόγιο, δηλαδή εκείνες που το ανεμολόγιο τους είναι στερεωμένο στην βάση και φαίνεται η μαθητική βελόνα η οποία γυρίζει ανεξάρτητα από το ανεμολόγιο.

Πυξίδες με κινητό ανεμολόγιο, δηλαδή εκείνες που το ανεμολόγιο τους είναι συνδεδεμένο με την μαγνητική βελόνα και παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της. τέτοιες πυξίδες είναι συνήθως οι ναυτικές.

Σημεία Προσοχής

Η πυξίδα είναι πολύ ευαίσθητο οργανο που μπορεί να επηρεαστει από το ηλεκτρικό ρεύμα αν πέρνά από κοντά της, από άλλους μαγνήτες και άλλα μέταλλα αν τύχει να είναι σε ακτίνα που επηρεάζουν το μαγνητισμό της. Οι περισσότερες πυξίδες έχουν στο εσωτερικό τους ένα πτητικό υγρό γι αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να τις εκθέτουμε για πολύ στον ήλιο.

Όταν χρησιμοποιείς την πυξίδα σου, δεν πρέπει να είναι κοντά σ’αυτή ή πάνω σου σιδερένια αντικείμενα, όπως κλειδιά, μαχαίρια, τσεκούρια,κ.λ.π.

Μην έχεις ποτέ εμπιστοσύνη σε πυξίδες που βρίσκονται πάνω σε σουγιάδες ή σφυρίχτρες.

Μέρη της Πυξίδας

compass-parts

 1. Μαγνητική Βελόνα
 2. Βέλος του Βορρά
 3. Μεσηβρινοί της πυξίδας
 4. Βέλος Κατεύθυνσης
 5. Μεγεθυντικός φακός
 6. Κλίμακα σε χιλιοστά
 7. Βοηθητικές γραμμές
 8. Δίσκος με μοίρες (Ανεμολόγιο)
 9. Περιστρεφόμενη Πλάκα

Προσανατολισμός με πυξίδα

 1. Τοποθέτησε την πυξίδα στον χάρτη έχοντας την άκρη της πλάκας να ενώνει εκεί που βρίσκεσαι με εκεί που θέλεις να πάςpixida-1
 2. Βρές το αζιμούθιο γυρίζοντας το ανεμολόγιο της πυξίδας μέχρι ο Βορράς στο ανεμολόγιο να ευθυγραμμιστεί με τον μαγνητικό Βορρά στον χάρτη.pixida-2
 3. Αφαίρεσε την πυξίδα απο τον χάρτη και κράτησε την επίπεδι με το Βέλος κατεύθυνσης να δείχνει μπροστά. Γύρισε το σώμα σου ώσπου το κόκκινο άκρο της μαγνητικής βελόνας βρίσκεται μέσα στο Βέλος του Βορρά (μέσα στο Ανεμολόγιο). Τώρα το Βέλος κατεύθυνσης σου δείχνει ακριβώς τον προορισμό σου!pixida-3

 

 

 

Διακριτικά Δ.Δ. Προσανατολισμός Πυξίδα Χάρτες Ταχύ Οδοιπορικό

Χάρτες

Χάρτης είναι η αποτύπωση ενός τμήματος του εδάφους με όλα τα αντικείμενα, φυσικά η τεχνητά που περιέχει, πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Η αποτύπωση αυτή πρέπει να είναι υπό κλίμακα. Η ακρίβεια της αποτύπωσης εξαρτάται από την μέθοδο που Χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του χάρτη.

gr_xartes-2

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ

gr_xartes-3Οι χάρτες έχουν μεγάλη σπουδαιότητα και εξυπηρετούν πολλές και ποικίλες ανάγκες. Με αυτούς γίνεται εύκολη η μελέτη εδαφικών επιφανειών, χωρίς να χρειάζεται να πάμε επί τόπου στο χώρο, που είναι υπό μελέτη.

Μας πληροφορούν αν το έδαφος είναι ορεινό η πεδινό, ομαλό η απόκρημνο και γενικά για όλες τις λεπτομέρειες του εδάφους.

ΕΙΔΗ ΧΑΡΤΩΝ

Υπάρχουν πολλά είδη χαρτών, ανάλογα με το σκοπό που 9α χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν Πολιτικοί, Γεωγραφικοί, Ιστορικοί, Τουριστικοί, κ.λ.π.
Οι χάρτες διαχωρίζονται επίσης ανάλογα με την κλίμακα που διαθέτουν, σε μικρή, μεσαία και μεγάλη κλίμακα καθώς και ανάλογα με τον τύπο σε τοπογραφίκούς, επιπεδομετρικούς (σχεδιαγράμματα) και φωτοχάρτες.
Στον Προσκοπισμό συνήθως χρησιμοποιούμε τοπογραφίκούς χάρτες κλίμακας 1:50.000.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΧΑΡΤΗ

Η ανάγνωση του χάρτη είναι, ίσως, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην τοπογραφία και μ’ αυτή την ορολογία εννοούμε την ικανότητα κάποιου να μπορεί να χειρίζεται σωστά το χάρτη.
Για ευκολία της ανάγνωσης, κάθε χάρτης διαθέτει, συνήθως στο κάτω περιθώριο, ορισμένες συνθηματικές παραστάσεις, γνωστές και σαν τοπογραφίκά σημεία.
Όμως ας πάρουμε ένα χάρτη από την αρχή για να δούμε από τι αποτελείται.
Κλίμακα χάρτη

Στο πάνω- πάνω μέρος του χάρτη, στο εξωτερικό περιθώριο, διακρίνουμε από αριστερά την κλίμακα και την χώρα που περιγράφει ο χάρτης, που σ’ αυτή την περίπτωση είναι 1: 50.000 ΚΥΠΡΟΣ

gr_xartes-5

Φύλλο χάρτη

Αν προχωρήσουμε πιο κάτω από το περιθώριο θα δούμε τον κυρίως χάρτη με τις συνθηματικές του παραστάσεις και τους χρωματισμούς του, που έχουν ιδιαίτερη σημασία.

gr_xartes-6

Οι συνθηματικές παραστάσεις ή τοπογραφίκά σημεία είναι σύμβολα που χρησιμοποιούνται στο χάρτη και αντιπροσωπεύουν κάποιο αντικείμενο στο έδαφος. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται, είναι διότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο για πολλά αντικείμενα, να αποτυπωθούν στο χάρτη με την κλίμακα, που χρησιμοποιείται, δηλαδή θα πρέπει να σμικρύνουν κατά πολύ για να είναι αντιπροσωπευτικά της κλίμακας που χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η ανάγνωση τους.Πρόσκοποι που μελετούν χάρτη

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΧΑΡΤΗ

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στους χάρτες, έχουν και αυτά την ιδιαίτερη σημασία τους, αφού συμβολικά αντιπροσωπεύουν και κάτι ξεχωριστό στο χάρτη. Τα χρώματα που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

Κάφέ, για ο’τι έχει σχέση με την ορεινή περιοχή του χάρτη.
Κίτρινο, για ο’τι έχει σχέση με ελαφρά ορεινή και πεδινή περιοχή.
Γαλάζιο, για ο’τι έχει σχέση με νερό (θάλασσα, λίμνες, ρυάκια, ποταμοί, πηγές).
Πράσινο, για ο’τι έχει σχέση με τη βλάστηση (θάμνοι, δένδρα, καλλιέργειες, δάση, κ.λ.π.).
Κόκκινο, για ο’τι έχει σχέση με το οδικό δίκτυο.
Βαθύ μπλε,για ο’τι έχει σχέση με τον τετραγωνισμό (άξονες τετραγωνισμού).
Μαύρο, για ο’τι έχει σχέση με ονοματολόγια (έκτος υδάτων που είναι γαλάζιο) τηλεφωνικές η ηλεκτρικές γραμμές, όρια κρατών, επαρχιών κ.λ.π.

ΙΣΟΫΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

Μέσα στο χάρτη θα δούμε διάφορες καφέ γραμμές, που ο ρόλος τους είναι να απεικονίζουν την μορφολογία του εδάφους. Οι γραμμές ονομάζονται Ισοϋψείς καμπύλες και προσδιορίζουν το ύψος ενός τόπου, με βάση την επιφάνεια της θάλασσας. Κάθε υψομετρική αλλαγή απεικονίζεται σε μια ισοϋψή καμπύλη. Η διαφορά του ύψους, μεταξύ δύο καμπύλων, αναφέρεται στο υπόμνημα του χάρτη μας.

gr_isoipseis-1

Είναι φανερό ότι όσο πιο πυκνές είναι οι ισοϋψείς καμπύλες τόσο πιο απότομο είναι το έδαφος, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν οι καμπύλες είναι η μια μακριά από την άλλη.

Στην περίπτωση που εξετάζουμε, η απόσταση σε ύψος μεταξύ δύο κυρίων καμπύλων είναι 20 μέτρα, ενώ για τις βοηθητικές καμπύλες το ύψος είναι 10 μέτρα. Οι κύριες καμπύλες ξεχωρίζουν από τις βοηθητικές πάνω στο χάρτη, επειδή είναι τυπωμένες με πιο έντονο καφέ χρώμα.Ισοϋψείς Καμπύλες

Ένας τρόπος για να καταλάβουμε το ρόλο των ισοϋψών καμπύλων και ταυτόχρονα να βρούμε την ανωμαλία του εδάφους από κάπου, από όπου θα περάσουμε, είναι να μετατρέψουμε τις ισοϋψείς καμπύλες σε πλάγια όψη. Στο πιο κάτω παράδειγμα η ομάδα μας θα περάσει από το σημείο ‘Α’ στο σημείο ‘Β.

Πριν περάσουμε σε άλλο θέμα πρέπει να πούμε ότι στα διάφορα υψώματα πάνω στο χάρτη τοποθετούνται τριγωνομετρικά σημεία , δηλαδή το ύψος του λόφου ή του βουνού σε μέτρα.

Όσοι αριθμοί είναι γραμμένοι με μαύρα ψηφία, σημαίνουν ότι το ύψωμα μετρήθηκε ακριβώς με διάφορες επιστημονικές μεθόδους, ενώ οι αριθμοί με καφέ ψηφία είναι κατά προσέγγιση.

gr_isoipseis-2

 

 

 

Διακριτικά Δ.Δ. Προσανατολισμός Πυξίδα Χάρτες Ταχύ Οδοιπορικό

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΤΑΧΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Συνοδευτική εικόνα για ταχύ οδοιπορικό 1Το ταχύ οδοιπορικό είναι ένα πρόχειρο κατατοπιστικό σχεδιάγραμμα με καταγραφές όλων εκείνων των χαρακτηριστικών στοιχείων που παρατήρησες κατά την διάρκεια μιας πορείας σου και ανατύπωση, με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, της διαδρομής που έκανες.

gr_taxi-odoiporiko-2Για την καταγραφή των παρατηρήσεων συνήθως χρησιμοποιείται τετραγωνισμένο χαρτί (μιλιμετρέ) 20X30 εκ. και το χωρίζεις σε 7 στήλες όπως το υπόδειγμα της επόμενης σελίδας

Αρχίζοντας από τα κάτω προς τα πάνω, στη μεσαία στήλη, σημειώνεις τα χαρακτηριστικά σημεία που συνάντησες με τα γνωστά τοπογραφικά σημεία σε πλάτος 50 μ.

Τυχόν παρατηρήσεις να τις σημειώνεις στις στήλες αριστερά και δεξιά της μεσαίας στήλης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια για πλάτος μέχρι και 1500 μ.

Πάντοτε πρέπει να σημειώνεις τις αλλαγές κατεύθυνσης της πορείας σου, στη τελευταία στήλη στα δεξιά, με τη βοήθεια της πυξίδας σου ή ενός μοιρογνωμονίου. Μην ξεχνάς να γράφεις τις μοίρες, καθώς επίσης τα βήματα σου να τα μετατρέπεις σε μέτρα και να γράφονται στη δική τους στήλη.

Επίσης κάθε φορά που κάνεις αλλαγή κατεύθυνσης πορείας πρέπει να το σημειώνεις στη στήλη “Σημεία στάσης” και να σημειώνεται η ακριβής ώρα στην αμέσως επόμενη στήλη.

Το υπόδειγμα Ταχύ Οδοιπορικού σχεδιαγράμματος της επόμενης σελίδας θα σε βοηθήσει πολύ να κατανοήσεις τα όσα έχουμε προαναφέρει πιο πάνω.

Για τις σημειώσεις που θα κρατάς, καλό είναι να χρησιμοποιείς μια επίπεδη επιφάνεια από χοντρό χαρτόνι ή πλακάζ κρεμασμένο με σπάγκο γύρο στο λαιμό σου, με τέτοιο τρόπο ώστε ακουμπώντας την άλλη πλευρά του επιπέδου στο στήθος σου, να δημιουργείται ένα πρόχειρο αναλόγιο παράλληλο προς το έδαφος.

gr_taxi-odoiporiko-3